Sveiki užsukę!



2010 m. kovo 10 d., trečiadienis

Prancūziškas sūrio tortas su citrusinių vaisių putėsiais ir šokolado glaistu


Biskvitui:
4 kiaušiniai,
175 ml cukraus,
175 ml krakmolo,
2 v.š. kvietinių miltų,
0,5 a.š. sodos (nugesintos su actu).

Citrusinių vaisių putėsiai:
3 raudoni greipfrutai,
1 geltonas greipfrutas,
1 apelsinas,
1,5-2 a.š. želatinos grūdelių,
60 ml krakmolo,
250 ml baltojo vyno,
175 ml cukraus

Varškės įdarui:
2 v.š. želatinos grūdelių,
60 ml šalto vandens,
150 ml (dėjau 180 g pakelį) varškės,
150 ml rūgpienio (kefyro),
175 ml cukraus (dėjau šiek tiek daugiau),
0,5 citrinos sultys ir nutarkuota ževelė,
400 ml riebios grietinelės

Šokoladinis glajus:

60 ml pieno,
2 v.š. riebios grietinelės,
1 v.š. cukraus,
2 v.š. vandens,
2 v.š. medaus (dėjau dirbtinį),
200 g rupiai sukapoto juodojo šokolado

Puošmenoms:
60 ml minkšto sviesto,
125 ml cukraus,
2 plonai suraikyti apelsinai.

Pirmiausia išsikepame biskvitą. Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Ištepti sviestu dvi 23 cm arba vieną 25 cm skersmens apskritą kepimo skardą (kepiau vieną 24 cm). Įklojame kepimo popieriaus.
Giliame dubenyje mikseriu suplakame kiaušinių baltymus, kol taps purūs. Pamažu po vieną sudedame trynius ir  po truputį suberiame cukrų. Plakame, kol masė pabals ir sutirštės. Po truputį beriame išsijotus miltus su krakmolu  ir lengvais judesiais, mažiausiu greičiu įmaišome į kiaušinių masę. Galų gale supilame nugesintą sodą, įllašiname norimų kvapų (aš lašinau porą lašų vanilės esencijos). Viską išmaišome, kol tešla taps vientisa ir tąsi.Gautąją masę pilame į paruoštą skardą ir kepame apie 15-20 minučių, kol įsmeigus sausą dantų krapštuką jis liks švarutėlis. Biskvitą ataušiname ir padaliname į dvi dalis. Mūsų gaminamam tortui prireiks tik vienos dalies, tad antrają galima pasilikti kitam kartui arba skaniai suvalgyti su arbata, kaip ir padarė mano smalyžė dukrytė :) Biskvitas gavosi labai purus ir skanus.
Imamės citrusinių putėsiu gamybos. Vaisius reikia "išlukštenti" taip, kad neliktu nei jokios gysliukės , o tik pats vaisiaus minkštimas. Atskiriame sultis nuo minkštimo į atskirus indus. Gautas sultis dar pasidaliname į mažesnę ir didesnę dalį. Didesne dalimi sulčių užpilame želatiną ir paliekame brinkti. O į mažesniąją dalį įmaišome krakmolą. Vyną su cukrumi užvirinti ant mažos ugnies, supilti krakmolo mišinį ir nuolat maišant virti kol sutirštės. Sumesti apelsino ir greipfrito skilteles. Nukaitus įmaišyti išbrinkintą želatiną. Gerai išmaišyti. Palikti masę ataušti. Į torto formą (išklotą maistine plėvele, kad būtų lengviau išimti) dedame torto paplotį. Pilame citrusu masę ir dedame į šaldytuvą sustingti.
Ruošiame varškės masę: vandenį supilti puodelin, suberti želatiną, palikti brinkti. Paskui ištirpinti (mikrobangų krosnelėje arba vandens vonelėje, NEUŽVIRINTI). Giliame dubenyje mikseriu sumaišome varškę, kefyrą, cukrų, citrinos sultis ir žieveles. Įmaišome ištirpintą želatiną. Išplakame grietinelę iki purumo ir ją lengvais judesiais įmaišome į varškės masę. Ant sustingusiu citrusinių putėsiu pilame varškės masę. Dedame į šaldytuvą ir laikome kol visisškai sustings, geriausia per naktį.
Pasiruošiame glajų: pieną, grietinėlę, vandenį, medų cukrų dedame į  nedidelį indą, tinkantį dėti ant viryklės. Nuolat maišant ant mažos ugnies užviriname ir užpilame ant šokolado gabaliukų. Maišome masę, kol šokoladas visiškai išsilydys ir masė taps vientisa. Atvesusiu glajumi aptepame tortą. Glajaus likučiui leidžiame atvesti ir pradėti stingti ir galime jį naudoti kaip kremą puošimui.
Na ir galutinis puošimo akcentas: suraikome du apelsinus plonais griežinėliais. Puode maišydami užkaitiname sviestą su cukrumi. Kai jau bus vientisa masė, dedame apelsinus ir maišome, kad pasidengtų visi griežinėliai. Ištraukus dedame ant kepimo popieriaus ir aplaistome skysčiu, kuriame virinome. paliekame ataušti. Puošiame tortą.

Čia desertas ir likučių :)

Mano pakeitimai:  Citrusų putėsiams: vietoj keturiu greipfrutų dėjau tris, ir du apelsinus.  Cukraus dėjau daugiau pagal savo skonį.  Vyno pyliau gal kokius 100 ml (nes tiek teturėjau likutį), likusią dalį vyno pakeičiau apelsinų sultimis iš tetrapako. Šios masės gaunasi gana nemažai. Aš dariau 24 cm tortą, dėjau citrusinį sluoksnį nemažą ir dar liko.
Varškės masei mažinau grietinėlės kiekį  beveik per pusę ir tai gavosi nemažai.
Šokolado glazuros dariau iš dviejų normų. Nes tortas platus, tad pakako ir jį aplieti ir papuošti, bei dar truputėlis liko.
Nors knygoje rašė, kad iš recepto kiekių gaunasi 23 cm skersmens tortas. Man gavosi 24 cm, net  sumažinus kai kuriuos produktus. O tortas išėjo 2,5 kg :) Manau visai daug. tad drąsiai mažinti galima normas, norint gautį vidutinį tortuką.
Torto skonis gaivus, su kartoku greipfruto ir šokolado pireskoniu.
O čia pjūvis...atsiprašau už nelabai gražią foto. Po kelionių tortukui šokoladas suminkštėjo, tad pjaunant susitepė baltoji dalis :) svečiuose nesinorėjo labai ten jau fotosesijų daryti, bet bendras vaizdas bus matyt, kas viduje:

Recepto šaltinis: knyga "Tortai, pyragai ir kiti skanėstai".

Komentarų nėra: