Sveiki užsukę!



2010 m. kovo 18 d., ketvirtadienis

Abrikosinis pyragas (labai gaivus)

Pas Sonatiną užmačiau šio pyrago receptą ir susigundžiau išmėginti, norėjosi kažko gaivaus ir lengvo...
Biskvitui
5 kiaušiniai
150 g cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
75 g miltų
75 g krakmolo
1 a. š. kepimo miltelių

Įdarui
250 g natūralaus jogurto (dėjau persikų- abrikosų skonio, dvigubai daugiau nei nurodyta)
400 g šviežių nuplikytų arba konservuotų abrikosų (dėjau koncervuotus)
25 g kapotų pistacijų arba lazdyno riešutų (dėjau lazdynus)
3 a. š. želatinos (dėjau 3 v.š.)
cukraus
20 ml abrikosų likerio ar citrinų sulčių
200 g riebios grietinėlės
5 v. š. abrikosų džemo (vietoj jo turėjau tortu želės)
cukraus pudros
Baltymus nedideliu greičiu plakti, kol suputos, tada nenustojant plakti palaipsniui suberti pusę cukraus (po 1 – 2 v. š.). Padidinti greitį ir plakti iki standumo. Trynius išplakti su likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki šviesiai geltonos, beveik baltos purios masės. Miltus, krakmolą ir kepimo miltelius persijoti į trynius, sudėti 1/3 baltymų ir atsargiai išmaišyti. Įmaišyti likusius baltymus, maišant sukamaisiais judesiais. Skardą iškloti kepimo popieriumi ir supilti tešlą. Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje 12 – 15 min.
Iškepusį biskvitą apversti ant kepimo popieriaus lapo, nuimti popierių, ant kurio kepė, ir gerai ataušinti. Perpjauti pusiau į dvi dalis.
Želatiną išbrinkinti 6 v. š. šalto vandens.
Įdarui abrikosus sudėti į sietelį ir gerai nuvarvinti. Pusę abrikosų pertrinti per sietelį (sutrinti blenderiu), kitus supjaustyti kubeliais. Visus vaisius sumaišyti su jogurtu. Pagardinti cukrumi pagal skonį ir vaisių saldumą, likeriu ar citrinų sultimis. Įmaišyti 1 v. š. kapotų riešutų.
Indą su išbrinkinta želatina įstatyti į karšto vandens vonelę. Ją ištirpinus, plona srovele supilti į abrikosų ir jogurto masę, išmaišyti ir pastatyti šaltai. Grietinėlę išplakti ir atsargiai įmaišyti į pradedančią stingti abrikosų masę. Pirmąjį biskvito lakštą apjuosti torto formos kraštu, supilti įdarą ir uždėti antrąjį biskvitą. Gerai atšaldyti.
Abrikosų džemą pakaitinti ir juo aptepti pyrago viršų. Pabarstyti cukraus pudra ir likusiais riešutais.
P.S. Kadangi, aš didinau kai kurių produktų kiekį ie kepiau biskvitą apvalioje tortinėje, tad man gavosi didelis 26 cm skersmens ir apie 3 kg svorio pyragas. Labai skanus, jau pusę jo nera :) Tikrai kartosim kada...dėkui autorei už receptą. Skanaus! 


Recepto šaltinis: Sonatinos blogas.

2 komentarai:

ramunė rašė...

labai gaiviai ir gardžiai atrodo,mmm

Žaneta rašė...

dekui dekui, toks ir yra, superinis pyragas :) Ir nesunkiai pagaminamas. Kiek gaminau Sonatinos ismegintus receptus, nenusivyliau...NIAM NIAM :)