Sveiki užsukę!



2010 m. vasario 13 d., šeštadienis

Morenginis tortas su aguoniniais biskvitais

Valentino dienai padariau morenginį tortą. Labai panašus gaminimo principas į jau mano anksčiau gamintą "Salduką", tik šiame recepte dar prisideda aguoniniai biskvitai....
Aguoninis biskvitas
150 g sviesto
150 g cukraus pudros
1 citrinos tarkuota žievelė
1 a. š. vanilinio cukraus
4 kiaušiniai
100 g miltų
200 g maltų aguonų
2 v. š. pieno

Sirupas: 6 v. š. vandens, 4 v. š. cukraus, 2 v. š. brendžio

Morenginiai sluoksniai
5 kiaušinių baltymai
200 g cukraus
~80 g smulkintų pakepintų graikinių riešutų

Karamelinis kavos kremas
250 g sviesto
1 skardinė (397 g) Rududu (dėjau per pusę Rududu ir pusę virto kondensuoto pieno)
200 ml stiprios kavos (pyliau daug mažiau, nes man nelabai patinka kartokas skonis)

Aguoniniam biskvitui išplakti minkštą kambario temperatūros sviestą su puse cukraus pudros. Įmaišyti citrinos žievelę ir vanilinį cukrų. Po vieną įmaišyti kiaušinių trynius. Baltymus išplakti su likusia cukraus pudra iki standumo ir įmaišyti į sviesto - trynių masę. Miltus sumaišyti su aguonomis ir atsargiai įmaišyti į tešlą. Tešlą sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą 24 cm skersmens torto formą ir kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 30 – 40 minučių. Ataušinti ir perpjauti į du sluoksnius.
Sirupui vandenį užvirti su cukrumi. Nukelti nuo viryklės, ataušinti ir įmaišyti brendį.

Morengams baltymus išplakti, kol suputos, nenustojant plakti po šaukštą berti cukrų (kitą šaukštą cukraus berti po to, kai ištirps anksčiau subertas). Padidinti mikserio greitį iki maksimalaus ir plakti, kol masė bus labai standi ir blizgi (apie 10 minučių). Įmaišyti riešutus. Ant kepimo popieriaus nusibrėžti du 24 cm skersmens apskritimus ir juose lygiu sluoksniu paskleisti baltymų masę. Kepti iki 100° C įkaitintoje orkaitėje, kol morengai lengvai nusiims nuo kepimo popieriaus (priklausomai nuo orkaitės bei patalpos drėgnumo tai gali užtrukti 1 - 4 val.).
Kremui visi produktai būtinai turi būti vienodos kambario temperatūros. Sviestą išplakti iki purumo, sudėti Rududu ir gerai išplakti, kol masė pašviesės. Po šaukštą plakant įmaišyti kavą.

Vieną aguoninio biskvito sluoksnį sulaistyti cukraus sirupu su brendžiu. Aptepti kremu. Dėti morengo sluoksnį, aptepti kremu. Vėl dėti aguoninį biskvitą, sulaistyti, tepti kremu, dėti morenginį sluoksnį. Visą tortą aptepti kremu.
Papildomai puošiau bezė kremu, cukraus masės gėlėmis ir šokoladu. Kaip puošti torto šonus, parodyta čia. Skanaus!
 
 
na, gal ir nelabai graži, bet dedu pjuvio nuotrauką, susidaryt bendram vaizdui, kas viduje :)
Recepto šaltinis: Sonatinos receptai.

7 komentarai:

devolesa rašė...

kokio svorio iseina tortas sudejus recepte nirodytus produktus?

devolesa rašė...

kokio svorio gaunasi tortas sudejus recepte nurodytus kiekius?

Žaneta rašė...

Sveik . Tortas gaunasi nemenkas, apie 1 kg 800 g, su papuošalais jau buvo kokie 2 kg :) žodžiu saldėsio buvo DAUG :)

devolesa rašė...

ačiū labai už atsakyma, bandysiu pasigaminti

Žaneta rašė...

prašom :) ir sekmės!!!

devolesa rašė...

dar turiu klausimeli apie morengini sluoksni- daugelyje receptu yra rasoma, kad kepant morenga reikia laikyti pravertas orkaites dureles, kad dregme iseitu, taciau mano orkaite yra is tu naujesniu, ku dregme isvintiliuojama is galo, tai tada gal nereik pravert dureliu?

Žaneta rašė...

Taip, kai kur rašoma, kad reikia praverti. Bet aš vadovaujuosi taisykle, kad nereikia praverinet durų, gi patalpos namie gali būti irgi dregnesnes :) Tad visada kepu uzvertomis durimis, džiovinu ant labai mažos kaitros - 2-3 (jei plonas sluoksniukas) valandas, ir dažniausiai po to išjungus orrkaitę morengą palieku dar keliom valandom orkaitėje, arba net per naktį.