Sveiki užsukę!



2009 m. gruodžio 28 d., pirmadienis

Vyšniomis kvepiantis Kalėdinis tortas



Torto receptas:
Biskvitui: 4 tryniai,  2-3 v.š. karšto vandens, 100 g cukraus, žiupsnelis vanilinio cukraus, 1 kiaušinio baltymas, 75 g kvietinių miltų, 50 g krakmolo, šaukštelis be kaupo kepimo miltelių, riebalų kepimo formai.
Oriniams sluoksniams: 3 baltymai, 150 g cukraus, šaukštelis vanilinio cukraus, 100 g maltų migdolų, riebalų kepimo formai.
Kremui: pakelis aviečių pudingo, 100 g cukraus, 500 ml pieno, 250 g sviesto ar margarino.
Užpilui: 60 g cukraus, 6 v.š. vandens, 6 v,š, vyšnių likerio.
Puošti : migdolų plokštelių, cukraus pudros.

Biskvitui trynius išplakame iki putų, pilame vandenį, beriame du trečdaliuscukraus, vanilinį cukrų ir plakame toliau, kol bus grietinės tirštumo masė. Baltymą išplakame su likusiu cukrumi ir sumaišome su paruoštais tryniais. Miltus nusijojame su kepimo milteliais bei krakmolu ir po truputį įmaišome  į kiaušinių masę.  Tešlą pilame į riebalais pateptą 26-28 cm skersmens kepimo formą (aš klojau į dugną kepimo popieriuką). Šauname į 175-200 laipsnių karštumo orkaitę ir kepame apie 20-30 minučių. Iškepusį biskvitą atvėsiname.

Oriniams sluoksniams baltymus išplakame iki putų ir nesustodami plakti palaipsniui supilame cukrų, vanilinį cukrų ir galiausiai maltus migdolus. Iš šios masės iškepame du papločius tokiu būdu: 1/2 baltymų kremo dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Šaukite į 100-125 laipsnių karštumo orkaitę ir kepkite apie 30-40 minučių. Išjungę kaitinimą dar palaikykyte orinukus 20 minučių orkaitėje. Po to iškepkite antrąjį orinuką. Aš turėjau dvi formas, tai abu kepiau vienu kepimu :) Orinius sluoksnius būtina laikyti hermetiškai, kad liktų traškūs, jei tortą surinkinėsite ne tapačią dieną.

Kremui aviečių pudingą ir 100 g cukraus ištirpinkite 6 v.š. pieno. Likusį pieną užvirkite, puodą nukelkite, atsargiai įpilkite tirpintą pudingą, maišydami vel užvirkite ir truputį pakaitinkite. Paskui pudingą paliekame atvėsti, kartais reiktų pamaišyti. Sviestą ar margariną išplakame iki purios masės ir atsargiai sudėkite į pudingą. Sviestas ir pudingas būtinai turi būti vienods (kambario) temperatūros, nes kitaip sukrešės (aš  darau truputį tokią gudrybę šiuo atžvilgiu, parsiruošių dideli dubenį su šiltu vandeniu, į jį merkiu inda, kuriame plaku kremą ir viskas kiek pašyla ir kremas buna idealios konsistencijos).
Užpilui iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą. Pavirkite, kad šiek tiek nugaruotų, tuomet pilkite vyšnių likerį. (Aš neviriau užpilo, panaudojau tiesiog vyšnių skonio sirupą).
Imamės torto surinkimo. Vieną orinį sluoksnį dedame kaip torto pagrindą, ištepame sviestiniu kremu (apie 1/4), ant viršaus dedame biskvitą, jį palaistome išvirtu užpilu ir dedame pusę likusio kremo. Ant viršaus vėl dedame orinį sluoksnį ir tortą šiek tiek paslegiame. Torto viršų ir šonus aptepame likusiu kremu. Plokštelėmis pjaustytus migdolus berkite į keptuvę ir nuolat maišydami pakepkite. Juos lipdome ant torto šonų. Torto viršuje karštųu peilių galima išraižyti rombus ir pabarstyti cukraus pudros, arba puosti likučiu kremo, uogomis ir panašiai.
Aš puošiau cukrine mase ir aisingu, nes norejau balto šventinio torto :)
Tortas buvo skanus, tikrai kvepėjo vyšniomis :)  gaila neturiu pjūvio :(

Recepto šaltinis: Darbštuolė. Saldi pagunda. 2007 spec. numeris. 

 v.š.
 


2 komentarai:

Justė rašė...

O kaip padaryti tą cukrinę masę ant torto viršaus? :)

Justė rašė...

O kaip padaryti tą cukrinę masę ant torto viršaus? :) Labai jau gražiai nulietas atrodo