Sveiki užsukę!



2009 m. gegužės 29 d., penktadienis

Plikyti riestainiai

Plikyti riestainiai
400 g miltų, 15 g šviežių arba 2 a. š. sausų mielių (dėjau sausas, superiniai puikiai pakilo tešla)1/4 l pieno, 50 g sviesto, 30 g cukraus pudros, 1/2 a. š. druskos, 1 kiaušinis (baltymą atskirti nuo trynio) . Aguonos, sezamo sėklos arba stambi druska apibarstymui.


Užvirinti pieną, nukelti puodą nuo ugnies, sudėti sviestą ir cukraus pudrą. Maišyti, kol ištirps sviestas. Perpilti šią masę į dubenį ir šiek tiek ataušinti. Įmaišyti mieles ir palaikyti 10 min., kol suputos.Rankiniu plaktuvu įplakti baltymą ir druską, palaipsniui berti miltus. Gerai išmaišyti, kad gautųsi lygi minkšta tešla. Dėti tešlą ant šiek tiek miltais pabarstyto paviršiaus ir gerai išminkyti, kol nelips prie rankų ir bus elastinga (apie 15 min.). Suformuoti rutulį, dėti į aliejumi pateptą dubenį, pridengti ir kildinti šiltai, kol padidės dvigubai.Pakilusią tešlą padalinti į nedidelius gabaliukus (~ 60 g) ir suformuoti rutuliukus. Pirštu pradurti rutuliuko vidurį ir šiek tiek pasukti tešlą aplink pirštą, kad susiformuotų skylutė.Sudėti riestainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, pridengti ir dar kartą kildinti, kol pakils ir paviršius pasidarys lygus (10 – 20 min.). Kol riestainiai kils, užvirinti platų puodą vandens. Į verdantį vandenį dėti po kelis riestainius ir virti apie 15 sek., kol jie šiek tieks išsipūs. Ištraukus nuvarvinti ir dėti į skardą. Prieš kepant, riestainius aptepti kiaušinio tryniu, išplaktu su šaukštu vandens, ir pabarstyti aguonomis, sezamo sėklomis ar stambia druska.Kepti iki 200 C įkaitintoje orkaitėje 20 min. (man pakako ir 15 minučių) , kol gražiai apskrus. Ataušinti ant grotelių.
Man iš šio kiekio 16 riestainių. Pieno nevirinau, o užkaitinau mikrobangų krosnelėje. Labai skanūs riestainiai, ypač su sviestuku pertepti... mmm.Kartosiu tikrai šį receptėlį.

Recepto šaltinis: Sonatinos receptai SM forumas.

Komentarų nėra: