Sveiki užsukę!



2009 m. gegužės 29 d., penktadienis

Obuolių pyragas su karameliniu padažu


Tešla:
½ stiklinės sviesto (šalto ir supjaustyto kubeliais),
½ stiklinės augalinių riebalų (shortening), atšaldytų (g.b. tiek pat sviesto, margarino),
3 v.š. cukraus
1 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. druskos
1 kiaušinis
5-6 v.š. pieno
2 ½ st. miltų (stiklinė miltų=140 g)
1 kiaušinis + 1 v.š. pieno aptepimui
Įdaras:
10 kietų žalių obuolių
3 st. vandens (1stiklinė=237 ml)
1 ½ st. cukraus (stiklinė cukraus=200g)
2 a.š. cinamono
¼ a.š. muskato riešuto
1 citrinos sultys
Karamelė:
1 ½ st. cukraus
1/3 st. vandens
2/3 st. grietinėlės
2 v.š. sviesto
Sviestą matuoti stiklinėmis man gana keista, bet taip pateikta šio recepto autorės Mišelės recepte. Tai dėjau maždaug iš akies, nes su stikline šaltą sviesta matuoti nelabai pavyksta...Tik pamiršau pasverti , kiek jo man čia gavosi gramais :(
Tešla :
Miltus persijoti su cukrumi, druska ir kepimo milteliais. Dviem peiliais ar blenderiu sukapoti miltus, sviestą, riebalus iki smulkių, riebių trupiniukų. Kiaušinį lengvai suplakti ir sumaišyti su pienu. Pilti į miltų-sviesto masę po 1 v.š., maišant šakute, kol tešla turės formą, kai iš jos padaryti rutulį. Gali prireikt dar šiek tiek skysčio, viskas priklauso nuo miltų drėgmės.
Recepte rekomenduojama, kuo mažiau tešlą liesti rankomis, todėl kad nuo rankų šilumos sviestas tirpsta, geriau naudoti peilius . Svarbu neperminkyti tešlą, kitaip pyragas bus kietas.
Dar vienas svarbus momentas – leisti tešlai pailsėti. Tešlą įsukti į maistinę plėvelę ir palaikyti šaldytuve min. 1 val.
Įdaras :
Kol tešla šaldytuve, laikas gaminti įdarą. Nuskusti obuolius, supjaustyti per pusę, išimti viduriuką. Supjaustyti plonomis skiltelėmis ir sudėti į puodą su vandeniu ir citrinos sultimis (vanduo ne turi dengti obuolių, verdant, obuoliai išskirs sultis). Suberti cukrų 1 st., cinamoną, sumaišyti ir užvirinti. Virti ant mažos ugnies apie 10 min., kol obuoliai suminkštės, bet laikys formą. Nupilti vandenį, suberti likusį cukrų ir muskato riešutą, ataušinti iki kambario temperatūros.
Kepimas:
Įkaitinti orkaitę iki 175° C. Paruošti 23 cm skersmens išardomą formą (riebalais tept nereikia). Iškočioti 5 mm. storio 2/3 tešlos ir atsargiai iškloti formą, spaudžiant prie dugno ir šonu. Sudėti įdarą iki pat viršaus. Lengvai suplakti kiaušinį ir sutepti kraštus. Iš likusios tešlos iškočioti diską, 23 cm. Skersmens ir uždengti įdarą, suspaudžiant kraštus. Sutepti pyragą kiaušinio plakiniu ir padaryti kelis įpjovimus.
Kepti 45-50 min. kol apskrus. Ataušinti iki kambario temperatūros.
Aš kepiau viena didesni 20 cm skersmens pyraga ir tris mažylius sufle formytese :)
Karamelė:
Puode sumaišyti cukrumi su vandeniu ir užvirinti. Virti ant vidutinės ugnies apie 10 min., nuolat šlapinant drėgnu teptuku puodo sieneles, kad nesisudarytu kristalai. Kai sirupas bus rudos spalvos, nuimti nuo ugnies, ir maišant supilti grietinėlę (labai atsargiai, nes karštas sirupas gali taškytis). Įmaišyti sviestą ir ataušinti iki kambario temperatūros. Paruošta karamelė bus minkšto iriso skonio. galima laikyti šaldytuve sandariame inde apie 1 savaitę. Prieš pateikiant, šiek tiek pašildyti.
labai labai skanu!
Recepto šaltinis: kuking.net (Mišelės receptai), vertimas SM forumiečių.








Komentarų nėra: