Sveiki užsukę!



2009 m. kovo 2 d., pirmadienis

Pyragas su aguonomis

Tešlai: 400 g kviertinių miltų, 2 a.š. kepimo miltelių, 150 g cukraus, 1 a.š. vanilinio cukraus, druskos, 2 kiaušiniai, 100 g sviesto arba margarino, 200 g varškės.
Įdarui: 100 ml pieno, 100 g cukraus, 100 g sviesto arba margarino, 350 g aguonų, nubrauktas šaukštelis cinamono, kiaušinis, 2 v.š. grietinėlės (aš pyliau 35 proc. riebumo) arba kondensuoto pieno, 4 v.š. degtinės (neturėjau ir nedėjau), 100 g razinų.
Įdarui pieną užvirinkite, dėkite cukrų ir sviestą, puodą nukelkite nuo ugnies. Aguonas išmirkykite ir sumalkite. Į jas dėkite cinamona, kiaušinį, grietinėlę, degtinę, mirkytas razinas, sumaišykite su atvėsusiu pieno ir sviesto mišiniu.
Gaminkite tešlą. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, jų viduryje padarykite duobutę, pilkite cukrų, druską, kiaušinius. Iš dalies miltų užmaišykite grietinės tirštumo tešlą. Sviestą supjaustykite gabaliukais, dėkite į tešlą, sukrėskite varškę, pabarstykite miltais, pradėję nuo centro užminkykite vientisą tašlą. Jei tešla limpa, įberkite dar šiek tiek miltų (man nereikėjo). Padalykite tešlą į 5 gabaliukus: 4 vienodo dydžio ir vieną didesnį. Iš keturių iškočiokite 26 cm skersmens apskritus lakštus (aš dariau mažesnei formai, 20 cm skersmens ir tešlos vos užteko, galima zinoma labai plonai kočioti). Iš penkto tešlos gabaliuko iškočiokite platesnį lakštą, tieskite jį į riebalais pateptą formą ir suformuokite pyrago dugną bei kraštelį.
Užtepkite ant dugno 1/4 aguonų įdaro. Ant viršaus dėkite antrą tešlos lakštą. Sluoksniuokite tešlą su įdaru, paskutinis sluoksnis turi būti aguonų. Viršutinį tešlos lakšą supjaustykite juostelėmis (aš dariau pyraga su visais sluoksniais, o puošimo juosteles iškočiojau iš likučių, apipjausčius apskritimus). Papuoškite pyragą juostelėmis, jas pavilgykite pienu. Kepkite iki 175-200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 60-80 minučių. Jei pyragas ims stipriai ruduoti, pridenkite jį folija ar pergamentiniu popieriumi.
Labai labai skanus pyragas :) jei megstate daug aguonų .
Recepto šaltinis: žurnalas "Darbštuolė", Nr. 2007/12.


6 komentarai:

Forelle rašė...

O kur šio gražaus pyrago receptas? Net seilė nutįso pamačius, labai mėgstu pyragus su aguonų įdaru

Koruklu rašė...

Menas ir ne kitaip!!! Kai tik gausiu aguonu, tai butinai isbandysiu!!!

Dautartė rašė...

Koks grazumelis! Labai idomus pyragas.

Žaneta rašė...

Receptėlis buvo ilgokas, kol surašiau :)) Tai štai jis, bandykit, nėra sudėtingas visai :)
Ačių labai už komplimentus!!! Labai labai skanus pyragiukas, NIAM NIAM :))))

rusvaplaukė rašė...

dieeevinu aguonas :) o pyragas atrodo nuostabiai, išsisaugau ,)

Žaneta rašė...

dekui, rusvaplauke, uz pagyra :)