Sveiki užsukę!



2008 m. gruodžio 31 d., trečiadienis

Morenginis tortas arba " SALDUKAS "



Morengui :
6 kiaušinių baltymai,
200g cukraus ( nedėkite daugiau, nes bus per saldu )

Kremui :
200 g sviesto (nebutinai gero, tinka “Saulutė” )
1 indelis “RUDUDU”
200 ml labai stiprios kavos

Morengams baltimus labai standžiai išplakti, po to vis plakant visu greičiu, per 4 kartus supilti cukrų, plakti tol, kol neliks cukraus granulių (patikrinam patrynę tarp pirštų). Iškloti didelę skardą kepimo popieriumi ir išdėti morengo masę. Išlyginti. Džiovinti 80 laipsnių temperatūroje uždarytom durelėm ( gali trukti net iki 9 valandų, priklausomai kokio storio padarėte sluoksnį, tikriname mediniu pagaliuku).Išdžiovintą morengą išimame ir atvėsiname. Geriausia jį pasiruošti iš vakaro.
Kremui sviestą kambario temperatūros plakti mikseriu, kol jis pasidarys purus. Įdėti “RUDUDU” ( kambario temp.) plakti, kol bus vientisa masė .Išsivirti kavos, palaukti,kol ji bus kambario temp. supilti palaipsniui, per 4 kartus į prieš tai gautą masę, paplakti kol bus labai purus kremas.
PERSPEJU !!!!!! VISI PRODUKTAI SKIRTI KREMUI TURI BUTI KAMBARIO TEMPERATUROS !!!!!! Jokiu būdu nedėkite pagaminto kremo į šaldytuvą, jį gaminkite tik tada kai jau darysite tortą, nes šaldytuve atsiskiria sviestas nuo kavos.
Torto gaminimas:
Morengą sulaužyti ( supjaustyti) gabaliukais ( šviežios slyvos dydžio ). Susirasti norima indą į kurį darysite tortą, tinka ir torto forma.Išklokite jį folija, nes kitaip bus problemų išimant tortą. Aš įklojau kaip pagrindą biskvito paplotį.
Dedame pora saukštų kremo, ant jo isdeliojame morengiukus šalia vienas kito, vel dedame porą saukštu kremo, vel morengiukus ....ir taip viską susluoksniuojame. Aš morengų sluoksniuką dėjau ir ant pačio viršaus, nes neplanavau niekaip įmantriau puošti. Uždedame ant viršaus folijos ir viską truputį paspaudžiate. Dedame į šaldytuvą. Po keletos valandų galima tortą išversti/išimti iš formos. Puošiame kaip širdis geidžia- likusiu kremu, šokoladu ir pan.
Tai tortas tiems, kas mėgsta riebesnius ir saldesnius tortus ir kremus.
Recepto šaltinis :SuperMamos forumas (Cipciukas).

8 komentarai:

Aurelija rašė...

Gal galetumete pasakyti su kokiu mikseriu plakti morenga ? nes man niekaip neiseina isplakti

Žaneta rašė...

Na, aš plaku su elektrinių, žinoma. Nes rankomis nelabai kąs gausis. Manau , nėra skirtumo koks tas mikseris, svarbu baltymus gerai atšaldyti, išplakti iki standžių putų, o tik tada dedame cukriuką ar kitus priedus. Jei cukrų įdėsite iš karto vos pradedant plakti, morengas nesigaus... Sekmės.

irena rašė...

Žiauru... Niekaip nesiseka išplakti sviestą su kava. Sviestas su Rududu - sau, kava - sau. Kąąąą daryti??

Žaneta rašė...

Tiesa pasakius man kremas irgi tada nesigavo tobulai, bet labai neatsiskyre... stenkites kava labai po truputi pulti i ta sviesto krema. Dar va duodu nuorodele i sio receptuko autores patarimus, gal pagelbes....( http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=380606&st=108&p=21854996&#entry21854996 )sia nuoroda nusikopijuokite i savo interneto narsykle,be skliausteliu tik, turetu atsidaryt.
Gal dar ir produktai kokie netinka. Gal meginkite su kitokiu sviestuku...ar kaip. Labai tikiuosi kad pavyks.Sekmes.

honeymoon rašė...

o is kelinto bandymo pasiseke pagaminti?:) nes noreciau si torta pagaminti sventems taciau neesu niekada jo dariusi ir nezinau ar verta rizikuoti.

Žaneta rašė...

Sveiki, pats morengas pavyko iš pirmo karto. Tik kremas neidealios konsistencijos buvo, bet nesusko i gabalus. LABAI svarbu yra kad VISI produktai būtų vienodos temperatūros- t.y. geriausia palikti kremui skirtus produktus per naktį kambario temperatūroje. Jei aš daryčiau dar sykį šį tortą, tai gal nepilčiau tiek daug kavos, mažinčiau normą. Ir ją reikia supilti plakant kremą labai labai plona srovele po truputį, nepilti daug kavos. Ir stebekit, jei matot, kad kremas jau ima šoksti i mažus tokius gabaliukus, nebepilkit tos kavos. O morengas sugers kremą ir niekas tos nesekmės nematys. Skonis nuo to tikrai nepablogėja :) Pasiskaitykyte receptą nuodugniai, sekite nurodymus. Dar galite supermamų forume pasiskaityti Cipciuko (šio recepto autorės) komentarų ir sekmės bandyme. Tikiuosi pavyks.

wirduliukas rašė...

na mikseris geriausiai jo elektrinis bet ne tas blenderis nes jis neisplaka kiausinio jau geriau su ranka isplakti kiausini.

Norejau pasidometi o kremas man toks skystas gavosi kad ne tortas gavosi o morengo ir kremo uzpiltine maniau saldytuve sustings bet niekas nesustingo toks ir liko skystalas.net morengo pagailo nes is jo kaip ir nieko neliko geriau viena buciau suvalgius :)

KA padariau netaip gal maziau kavos reikejo???

Žaneta rašė...

:) na mikseris ir blenderis yra skirtingi dalykai....cia manau savaaime aisku.

Sakot kremas skystas, bet tai plakant konsistencija matosi is karto, kava reikia pilti palaipsniui, ne visa is karto ir butinai atvesusia!!!! ne karsta. Pilate po truputi ir plakat, ziurit kaip keiciasi kremo skystumas. Jau jei ima skysteti per dauig, kavos savaime aisku visos nesupilsit... reikia ne tik receptu bet ir nuojauta vadovautis :) Sekmes.