Sveiki užsukę!



2008 m. lapkričio 8 d., šeštadienis

Migdolinis vyniotinis su grietinėlės įdaru ir traškiais pabarstais


Savaitgalį nutariau pasilepinti ir palepinti savo šeimynėlę labai kaloringu, bet fantastiško skonio vyniotiniu :) Labai paprastas, bet skonio nepamiršti ilgai.... tiesiog tirpsta burnoje.
Pabarstams: 375 ml smulkaus cukraus, 175 ml baltai nužievintų sveikų migdolų. Migdolus nužievinti labai paprasta. Tereikia riešutus apipilti verdančiu vandeniu , palaikyti 5-10 min. Žievelė labai lengvai atsoka. Tada riešutus nuvarvinti ir nusausinti, patrinti tarp pirštų ir žievelė nukris.
Vyniotiniui: 5 dideli kambario šilumos kiaušiniai, baltimai ir tryniai skyrium,
175 ml smulkaus cukraus,
70 ml smulkiai sumaltų migdolų,
1 šaukšteolis migdolų kvapalo,
0,25 šauktelio druskos,
3 šaukstai cukraus miltelių - iškepusiam biskvitui pabarstyti.


Įdarui: 375 ml riebios grietinėlės.
Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Ištepti sviestu arba iškloti sviestiniu popieriumi 26x39 cm kepimo skardą.
Pabarstams. Patepti aliejumi plokščią ir plačią kepimo skardą, arba iškloti kepimo popieriumi. Cukrų ir migdolus nuolat maišant kaitinti puode ant lėtos ugnies, kol cukrus visiškai ištirps. Dar smarkiau maišant kaitinti, kol masė taps gražiai šviesrudė. Išpilti viską plokščiojon skardon, plonai paskleisti ir palikti ataušti. Ataušusį ir sustingusį sutrupinti mažais truopinėliais, galima sumalti su virtuviniu kombainu.
Vyniotinis. Kiaušinio trynius ir cukrų elektrine maišykle dideoliu greičiu išplakti nemažame dubenyje, kol pabals ir kaip reikiant sutirštės. Nesiliaujant plakti, pamažu supilti maltus migdolus bei kvapalą. Kitame dubenyje įjungus elektrinę maišyklę didžiausiu greičiu išplakti kiaušinių baltymus su druska, kol taps purūs. Išplaktus baltymus labai labai atsargiai sudėti į trynių masę. Labai lėtai ir atsargiai permaišyti, kad masė taptu vientisa ir tąsi. Paruoštą masę nedelsiant supilti į paruoštą skardą ir kepti 15-20 min. , kol pyrago vidurin įsmeigtas dantų krapštukas bus švarutėlis. Ištraukus iš orkaitės ir pabarsčius drobulę 3 šaukštais cukraus miltelių, suvynioti gautą vyniotinio pagrindą i ritinėlį ir palikti ataušti. Suvynioti reikia kartu su drobule, kad biskvitas nesuliptų..
Įdarui. Įjungus maišyklę didžiausiu greičiu, giliame dubenyje suplakti grietinėlę. Išvyniojus paplotį, kuo lygiau aptepti jį grietinėle, paliekant apie 2 cm kraštus. Vėl suvynioti, tik jau be drobulės. Paviršių plonai patepti mažu sluoksneliu grietinėlės ir aplipdyti traškiais migdolų pabarstais. Išeina apie 20 cm ilgio vyniotinis.

2 komentarai:

vaidamile rašė...

o miltu nereikia?

Žaneta rašė...

Na ne, kepiau taip kaip viskas parašyta recepte :) Buvau taip pat nustebinta.... bet viskas pavyko :)