Sveiki užsukę!



2008 m. lapkričio 21 d., penktadienis

Daugiasluoksnis tortas


Nutariau išbandyti sudėtingesnį torto receptą :)
Riešutinis sluoksnis 1 st. cukraus 1/4 st. vandens 1 v. š. citrinų sulčių 2 st. riešutų (migdolų, lazdyno ar žemės), supjaustytų plokštelėmis ar susmulkintų .
Vanilinis biskvitas 3 kiaušiniai 1/2 st. cukraus 1/2 a. š. vanilės esencijos 1/3 st. miltų 2 v. š. krakmolo
Šokoladinis biskvitas 100 g sviesto, kambario temperatūros1/2 st. cukraus 2 kiaušiniai, kambario temperatūros 1/2 st. pasukų ar kefyro 60 g šokolado 1/2 a. š. vanilės2 a. š. kakavos miltelių 1 st. miltų 1 a. š. kepimo miltelių 1/4 a. š. sodos žiupsnelis druskos
Želė 1,5 st. vyšnių sulčių 15 g želatinos miltelių
Vanilinis ir šokoladinis kremas 2 kiaušiniai 350 ml pieno 4 v. š. krakmolo 1/2 st. cukraus 1 a. š. vanilės esencijos 100 g šokolado 2 st. grietinėlės 15 g želatinos miltelių
Glazūra 150 g šokolado2 v. š. grietinėlės 2 v. š. vandens 1 v. š. gliukozės

Riešutinis sluoksnis Puode storu dugnu sumaišyti cukrų su vandeniu ir citrinos sultimis. Ant vidutinės ugnies užvirti, įsitikinus, kad cukrus visiškai ištirpo. Sumažinti ugnį ir nemaišant virti sirupą (kad ant puodo sienelių nesusidarytų cukraus kristalai, jas reikia laikas nuo laiko tepti šlapiu teptuku). Riešutus pakaitinti orkaitėje, bet neleisti parusti. Tai būtina tam, kad dedami į karštą karamelę šalti riešutai stipriai nesumažintų jos temperatūros ir iškart nesustingtų. Kol verda sirupas, pasiruošti keturkampį kepimo popieriaus lapą, jį patepant aliejumi (tam, kad sustingusį riešutinį sluoksnį pavyktų nuo popieriaus nuimti) ir kočėlą, taip pat patepant aliejumi. Sirupą virti tol, kol spalva bus tamsi karamelinė. Po to nukelti nuo viryklės ir įmaišyti šiltus riešutus. Sumaišyti taip, kad karamele pasidengtų visi riešutai. Dėti riešutus ant paruošto popieriaus ir kočėlu išlyginti į vieną lygų sluoksnį. Leisti ataušti maždaug 5 min. ir išpjauti 20 cm skersmens diską. Tuomet leisti karamelei visiškai sustingti. Likusią riešutinę masę sumalti ir panaudoti torto šonams apibarstyti. Svarbu su karamele dirbti labai atsargiai, nes jos temperatūra daug aukštesnė už verdančio vandens!
Vanilinis biskvitas. Orkaitę įkaitinti iki 170º С. 20 cm skersmens torto formos dugną iškloti kepimo popieriumi.Baltymus nedideliu greičiu plakti, kol suputos, tada nenustojant plakti palaipsniui suberti pusę cukraus (po 1 – 2 v. š.). Kitą dalį cukraus galima berti tik tada, kai prieš tai subertas cukrus bus visiškai ištirpęs. Tai patikrinti galima tiesiog patrynus šiek tiek baltymų masės tarp pirštų. Padidinti greitį ir plakti iki standumo. Trynius išplakti su likusiu cukrumi iki šviesiai geltonos, beveik baltos purios masės, įmaišyti vanilę. Miltus ir krakmolą persijoti į trynius, sudėti 1/3 baltymų ir atsargiai išmaišyti. Įmaišyti likusius baltymus, maišant sukamaisiais judesiais. Dėti masę į paruoštą formą ir kepti 20 – 30 min., tikrinant, ar iškepė, mediniu pagaliuku. Biskvitą ataušinti ant grotelių ir perpjauti į du sluoksnius. Vieną sluoksnį galima užšaldyti ir panaudoti kitam tortui.
Šokoladinis biskvitas. Orkaitę įkaitinti iki 170º С. 20 cm skersmens torto formos dugną iškloti kepimo popieriumi. Ištirpinti šokoladą ir palikti, kad praauštų. Mikseriu išplakti minkštą sviestą su cukrumi iki purumo (~ 5 min.). Įmaišyti vanilę, po vieną įmaišyti kiaušinius (po kiekvieno plakti ~ 1 min.). Įmaišyti ištirpintą šokoladą. Atskirame inde persijoti miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir kakavą. Per tris kartus suberti miltų mišinį paeiliui su kefyru į sviesto – kiaušinių masę, kaskart išmaišant. Sukrėsti tešlą į paruoštą formą ir kepti 20 – 25 min., tikrinant, ar iškepė, mediniu pagaliuku. Biskvitą ataušinti ant grotelių ir perpjauti į du sluoksnius. Vieną sluoksnį galima užšaldyti ir panaudoti kitam tortui.
Želė Maistine plėvele iškloti neišardomos 20 cm skersmens formos dugną ir sieneles. Želatiną išbrinkinti ¼ st. šaltų sulčių. Pakaitinti likusias sultis ir jose išmaišyti išbrinkusią želatiną. Gerai išmaišyti ir supilti į paruoštą formą. Dėti į šaldiklį ir laikyti ten iki torto surinkimo. Galima ir paruošti tiesiog vyšninę želė iš pakelio.
Glazūra. Puode sumaišyti grietinėlę, vandenį ir gliukozę. Masę užvirti ir ja užpilti susmulkintą šokoladą. Maišyti, kol šokoladas visiškai ištirps. Galima naudoti iškart arba laikyti šaldytuve iki 2 savaičių.
Vanilinis ir šokoladinis kremas. Plikytam kremui sumaišyti krakmolą su cukrumi ir įmaišyti kiaušinius, trinant, tol, kol nebeliks gumuliukų. Pieną užvirti ir plona srovele nuolat maišant supilti į kiaušinių – krakmolo masę. Tada viską supilti atgal į puodą ir pavirti ant silpnos ugnies kelias minutes, kol masė sutirštės (neužvirti). Nukelti kremą nuo viryklės, jei reikia, perkošti, sudėti į dubenį, uždengti maistine plėvele, kad plėvelė liestų visą kremo paviršių, ir visiškai ataušinti. Į ataušusį kremą įmaišyti vanilę.Ištirpinti šokoladą.Želatiną išbrinkinti ¼ st. grietinėlės. Likusią grietinėlę išplakti iki standumo. Išbrinkusią želatiną šiek tiek pakaitinti, kad ji visiškai ištirptų. Dabar, plakant plikytą kremą nedideliu greičiu mikseriu, supilti ištirpintą želatiną. Gautą masę padalinti į dvi nelygias dalis, proporcija 2:1. Taip pat padalinti ir plaktą grietinėlę. Sumaišyti didesniąją dalį kremo su didesniąja dalimi grietinėlės. Į mažesniąją dalį kremo įmaišyti ištirpintą šokoladą ir sumaišyti su mažesniąja dalimi grietinėlės. Nors visas kitas torto dalis galima pasiruošti iš anksto, kremą reikėtų gaminti prieš pat surenkant tortą.
Torto surinkimas. Ant torto lėkštės padėti riešutinį diską. Ant jo paskleisti 1/3 vanilinio kremo. Ant viršaus dėti vanilinį biskvitą ir vėl 1/3 vanilinio kremo. Tada dėti želė sluoksnį ir likusią dalį vanilinio kremo (kad želė nečiuožtų nuo kremo, kremo ir želė sluoksnio paviršius reikėtų lengvai pabarstyti nedideliu kiekiu cukraus pudros, sumaišytos su želatinos milteliais). Ant vanilinio kremo dėti šokoladinį biskvitą. Jo paviršių bei torto šonus aptepti šokoladiniu kremu. Surinktą tortą 1 val. padėti į šaldiklį, kad sustingtų viršutinis kremo sluoksnis. Atšaldyto torto šonus bei viršų aptepti glazūra (jei reikia, ją galima šiek tiek pašildyti, kad suskystėtų). Šonus galima pabarstyti malta riešutine mase. Tortą mažiausiai 3 val. laikyti šaldytuve. Pjaustyti karštu peiliu.
P. S. stiklinė – 237 ml.



Recepto šaltinis: Supermamų forumas, Sonatinos receptai.

Komentarų nėra: